Bahan-bahan:
- 130 gm tepung gandum
- 100 gm gula perang
- 50 gm kismis
- 50 gm kacang badam
- 1 biji telur(gred A)
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/4 sudu kecil serbuk kuli kayu manis
- 1/2 sudu kecil serbuk penaik
-Secubit garam
Cara Menyediakan:
1. Panaskan ketuhar,bakar kacang badam selama 10-15 minit. Keluarkan dan sejukkan.
2. Di dalam bekas campurkan telur,gula perang dan esen vanilla. Putar hingga kembang untuk beberapa minit.
3. Ayak tepung,serbuk penaik,garam dan serbuk kulit kayu manis. Ulangi proses mengayak sekali lagi dan masukkan ke dalam adunan tadi.
4. Kemudian tambahkan kismis dan badam.
5. Sediakan dulang pembakar yang telah di alas dengan kertas minyak,tuangkan doh tadi lalu bentukkan memanjang.
6. Bakar pada suhu 180 darjah celsius di dalam ketuhar yang telah di panaskan selama 25 minit. Keluarkan dari ketuhar,sejukkan selama 5 minit ataupun setelah keras.
7. Dengan menggunakan pisau pemotong roti,potong biscotti menjadi kepingan setebal 1 cm setiap keping.
8. Susun kembali ke dulang pembakar dan bakar lagi selama 10-15 minit. Keluarkan dan biarkan ia sejuk.
No comments:
Post a Comment